Land of the Free(mium)

– The price is freemium! –

Freemium er et begrep som ofte krediteres venture kapitalisten Fred Wilson (Anderson, 2008a). Han er en ivrig bruker av sosiale medier og har tatt for seg dette fenomenet opptil flere ganger i sin blogg AVC – Musings of a VC in NYC . Men Wilson fikk hjelp av en trofast leser, Jarid Lukin, visepresidenten for e-handel i The Jones Group INC, med utarbeidelsen av selve begrepet (Wilson, 2010).

Termen beskriver en forretnings modell der man lar brukere av en tjeneste, enten basert på nett eller som lagret program, benytte seg av en «light» versjon av et program eller sky-tjeneste (Software as a Service / SaaS).

Når brukeren benytter seg av freemium-versjonen er det ofte funksjoner som ikke er tilgjengelige, eller store mengder reklame og dersom brukeren ønsker å benytte alle funksjoner, eller kvitte seg med reklamen, må man betale en viss sum i måneden eller året.
En typisk freemium tjeneste baserer seg derfor på «1-prosent-regelen». Det innebærer at den ene prosenten som betaler, gjør det for at den resterende 99% skal bruke tjenesten eller produktet kostnadsfritt. Denne ene prosenten er selvsagt i godt selskap av de som bruker tjenesten som markedsføringskanal.

Grunnen til at dette fungerer er den lave kostnaden det innebærer å tilby denne tjenesten til mange.
Et program, eller en SaaS er ofte kostbar i produksjon, men selve implementeringen hos brukeren koster ikke eierne stort, kostnaden vokser heller ikke i takt med antall brukere. Ser vi på tjenester som Flickr eller Skype, ser vi at den største gruppen av deres brukere er de som benytter gratisversjonen.

– Jeg som student har ingen behov for Flickr Premium og mulighetene for HD-kvalitet på mine opplastede filer, eller reklamefri browser. Derimot kan en bedrift behøve dette.

– På samme måte er det utrolig sjelden jeg behøver å gjennomføre en «conference-call» med flere personer samtidig over Skype, men internasjonale bedrifter kan bruke dette som en metode til å spare på telekostnader eller det at de slipper å ta turen til andre lands kontorer for å gjennomføre møter.

– Noe som passer for meg? – 

Så passer freemium for alle bedrifter som vil dele sitt innhold på nett? Ikke nødvendigvis, aviser har forsøkt å ta betalt for enkelte deler av sitt innhold på nett, eller for at du skal kunne se deres nett-tv innslag med bedre kvalitet, eller uten 30 sekunder med reklame først. Dessverre for dem benytter den gjennomsnittlige forbruker seg fremdeles av gratisversjonene.

Derimot har dette fungert for firmaer som: Spotify, Flickr, Google, Skype & Linkedin.com – Suksesshistorier der begrenset tilgang og reklame har fått en prosentandel av brukerne til å betale for innholdet og dermed skape gode overskudd for bedriftene.

Selv i varehandel fungerer dette for enkelte:
King Gillette delte i sin tid ut barberhøvlene gratis, men hadde god profitt på sine engangs barberblader. Dette gjentar ofte Gillette når de lanserer nye høvler og blader, til vanlig er deres forretningsmodell basert på det er relativt billig å kjøpe en høvel, men bladene har  stor profitt. (Anderson, 2008)

I boken FREE skriver Chris Anderson om dette caset, men også da gelé skulle lanseres i USA. Det var ingen direkte hit, men da de lagde gratis pamfletter som ble delt ut av selgere som gikk dør-til-dør ble salget noe helt annet. Merkevaren Jell-O står fremdeles i statene og er den dag idag en populær dessert i barneselskaper o.l. (Anderson, 2008b).

– Avsluttende – 

Freemium har kommet for å bli, tjenester på nett vil fortsette med lave kostnader knyttet til spredning og en god inntekt på de fullstendige versjonene. Jeg ser frem til å følge utviklingen av dette fenomenet og håper fler tilbydere kan benytte seg av dette. Tilbydere må bare huske på at det er brukerne som skal gjøres til en monoton masse, ikke innholdet. Det må engasjere og skape brukerglede som gjør at enkelte ønsker å betale for en fullversjon, mens de resterende 99% er mange nok til at annonsører finner akkurat dette tilbudet unikt nok til at de vil bruke sine markedsføringsbudsjett på akkurat her.

Håper Freemium nå er litt klarere for de som ikke kjente til det fra før og jeg setter STOR pris på alle tilbakemeldinger.

HS.

– Referanser –

Anderson, Chris, 2008a. Free! Why 0,00$ Is the future of business. WIRED Magazine
http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free?currentPage=all (Lesedato 31.01.12).

____________, 2008b. FREE – Excerpt. Scribd.com
http://www.scribd.com/doc/17142005/FREE-Excerpt-Chris-Anderson  (Lesedato 31.01.12

Freemium.org, 2009. What is Freemium?
http://www.freemium.org/what-is-freemium-2/ (Lesedato 31.01.12).

Levie, Aaron, 2011. When the prize is Free(mium). Technology Review by MIT
http://www.technologyreview.com/business/39223/?p1=BI (lesedato 31.01.12).

Wilson, Fred, 2006. My Favourite Business Model
http://www.avc.com/a_vc/2006/03/my_favorite_bus.html (lesedato 31.01.12).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>