Del eller dø?

– Del eller dø? –

I sammenheng med Strategi for Vekst ved Markedshøyskolen har vi fått utdelt en artikkel skrevet av Paul Boutin. Denne tar for seg Mark Zuckerbergs «Law of Online Sharing». Loven tilsier at for hvert år i all overskuelig fremtid vil mengden informasjon vi deler over nett vil dobles.  Denne loven er løst formet over Moores lov som i sin tid sa at for hvert annet år vil mengden databehandling mikroprosessorer kan behandle dobles, men prisen halveres. I motsetning til Zuckerberg har vi hatt nok tid til å analysere Moores lov og vi kan så langt gi han rett i sine antagelser.
Vil Zuckerbergs lov få den samme anerkjennelse?

Jeg tror mye av dette avhenger på hvor mye ”frictionless sharing” vi vil oppnå i vår bruk av sosiale medier. Slik deling er allerede satt i system gjennom samarbeidet til Spotify og Facebook, slik at enhver på din venneliste kan se hva du hører på. Du må manuelt slå av denne funksjonen i Spotify om du vil skjule dine ”guilty pleasures”.

– Dilemma? – 

Hvor mye vil vi egentlig dele? Hvor trekker vi grensen for hva som er greit?
Javel, det går fint at mine venner ser at jeg av og til setter på litt R Kelly, nyhetens interesse har lagt seg her og ingen kommenterer noe nevneverdig.

– Men hva med våre handlevaner? –

La oss si at VISA og Facebook hadde inngått en avtale…
Syns jeg det er greit at alle mine venner ser at jeg har kjøpt fire pils og en pizza, den lørdagen jeg sa at jeg skulle hjem til mine foreldre? – Eller omvendt?
Vil jeg at min mor ser at jeg kjøper det samme når jeg har sagt at jeg skal jobbe med hjemmeeksamen hele helgen?

Philip Kaplan startet en tjeneste som het Blippy. Den fungerte som en slags Twitterfeed, der dine kjøp ble lagt ut på nett.
Det fikk mye oppmerksomhet av pressen, men ble ingen hit. I mine øyne er det like greit.
Kaplan skal ha uttalt at  det vanskelige var ikke å få innholdet, men problemet lå i at andre ikke gadd å se på det, eller gi noen interaksjon (Boutin 2012).

Det er jo her store deler av verdien i sosiale medier ligger. Evnen til å dele med dine venner og at de deler videre.

”The company cannot automate caring—
the most important part of the feedback loop that has driven the social Web’s ascent” (Boutin 2012).

– Oppsummert – 

 Jeg tror friksjonsfri deling er en fin ting, så lenge det handler om relativt ufarlige ting, men brukerne vil nok motstå de store endringene. Vi godtar så langt at Apple og andre tilbydere vet hvor vi er, ved hjelp av GPS, find my friends osv.
Hvor går grensen? Det er vi nødt til å se an, men jeg vet at jeg flytter til G+ for godt om Facebook begynner å vise for mye av mine daglige gjøremål automatisk. Det er en viss grense for hva mine venner behøver å se. Jeg har et ganske bevisst bruk av sosiale medier, denne bevisstheten vil forhåpentligvis øke, ikke bare hos meg, men hos mange andre.

Om ikke annet for at vår feed eller timeline ikke skal bli nok et sted fylt til randen med spam…

HS.

2 thoughts on “Del eller dø?

 1. Hei
  Godt blogg innlegg. har tenkt det samme, om det skal bli for mye friksjonsfri deling, vil det bli mer spam og reklame for et eller annet selskap enn deling av sine interesser og opplevelser med venner. Ikkje er eg interesert i å lese om f.eks hvilke kjøp mine venner gjør fra dag til dag, og da vil jo min interese for facebook synk og det kan ende med at det er mange som vil slutte å bruke facebook og gå over til google+ eller noke annet som tilbyr noe d samme. for sosiale medier som faceren er vel komt for å bli

  • Hei Cato!
   Takk for det du, jeg frykter også at det blir en overveldende mengde informasjon på facebook, og det vil vi da ikke ha!
   Men sosiale medier av samme type som fb er nok kommet for å bli ja, helt enig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>