Verden er din

– God aften –

Nok en gang et lite innlegg, jeg vet jeg går litt tilbake på mine egne tips der jeg sier at man ikke bare skal blogge jobb, men la sin menneskelighet skinne gjennom.

Men det er et par tanker som har kommet foran de personlige postene i det siste…
Av og til virker det som om det er lettere og skrive om jobb enn dagligdags uten at det blir nok en rosablogg, det er ikke min greie…

Derfor kommer nå et tema som har vært et irritasjonsmoment for meg og veldig mange andre studenter innen reiseliv.

– Hva skal du bli? – 

Dette er det evige spørsmålet som kommer hver gang jeg sier at jeg studerer reiseliv. «Men hva skal du bli?? Reiseleder?»

Digresjon: Hvorfor har forresten ingen begynt og trene hunder til og hjelpe reiseledere? Det må da være minst like vanskelig og lede en flokk turister som en flokk med sauer??? Der har vi kanskje en forretningsidé?!!

Ikke et vondt ord om reiseledere, de gjør en jobb veldig få klarer.

Men nei, det er ikke reiseleder jeg skal bli, mest fordi jeg har en følelse av at jeg kan gjøre sinnsykt mye gøy andre steder men også fordi jeg begynner og se at reiseliv i Norge innehar fantastiske muligheter og det er disse mulighetene jeg ønsker at jeg kan være med på! Jeg tror til og med at jeg har startet min del av reisen, sammen med reiselivs-landet Norge og alle de fantastiske folkene jeg vet finnes i bransjen! Så det blir nok ikke Kreta eller Mallorca på meg…

Jeg må ærlig talt si at jeg ikke vet 100% hva jeg skal bli, jeg vet mange steder jeg kunne tenke meg og være, jeg vet jeg MÅ være et sted der jeg møter mennesker, gjester & medarbeidere og jeg vet at jeg MÅ utfordres, for den dagen jeg ser på min arbeidsdag og gjesper av innholdet, da er det på høy tid med en endring i arbeidsomgivelser.

Mulighetene er uendelige men de syns ikke veldig godt.

 – Så hva KAN man bli? –

Det er her tittelen på denne posten kommer inn: «Verden er din».
Dette fantastiske slagordet, brukt av skaperne bak Scarface og de kloke hodene i NHO Reiseliv (uten videre sammenheng).
Tar du en utdannelse innen reiseliv får du, uavhengig av hvilken institusjon i Norge eller utlandet du velger en svært attraktiv og ikke minst allsidig utdannelse!

Personlig går jeg på Markedshøyskolen som har et veldig markedsførings-orientert studieløp, BI og UiS har jeg inntrykket av at har mer økonomifokusert løp, og andre institusjoner deler en av disse to kvalitetene, det er bare opp til deg hva du foretrekker, uansett kan jeg garantere deg at du ikke blir «sittende fast» i en bransje resten av livet mot din vilje. Det vil alltid finnes muligheter til endring.

– Men hva kan jeg bli? – 

Mange stiller seg nok dette spørsmålet og da svarer jeg til meg selv og dere at reiseliv er en såpass allsidig bransje at det handler ikke lenger om HVA, men HVOR du kan bli noe: Hotell, restaurant, cruise, fly, event, destinasjonsutvikling, reisebyrå, organisasjon, stat – Arbeidsgiverne er mange, det gjelder bare og ikke tro du blir satt rett i sjefsstolen etter dag én og glem 8-16 type dager… Men som gammal kokk kan jeg jo si som de sa til meg da jeg var lærling: 8-16 er for pyser!

En utdannelse innen reiseliv åpner alle dører, men stenger ingen!

– Re-branding av reiselivet –

Jeg tror reiselivet som bransje må styrke sin posisjon hos elever og studenter der ute. Det er ganske tydelig at noe ikke fungerer, og uten at jeg skal si at jeg har svaret, for det har jeg virkelig ikke, så er det tydelig for meg at entusiasmen mangler fra de som er ute i arbeidslivet alt. Er det virkelig så uinteressant og møte studenter?

Jeg hører også skumle rykter, visstnok daler rekrutteringen til mange yrker innen reiseliv, dette er bekymringsverdig og jeg tror mye av det har med gamle stereotyper og gjøre.

«De som studerer reiseliv kan bare bli reiseledere». «Du har ingen fremtid i hotellbransjen». 

Men joda, du kan bli så mangt, så mange forskjellige plasser og hotellbransjen har en fantastisk fremtid for alle som ønsker den!

Mitt håp er at yrkesfag på VGS skal komme seg ut av det og være stemplet som noe for de som ikke kan noe bedre.
Mitt håp er at  reiseliv blir et prestisjefag.
Mitt håp er at landet vårt utvikler seg som destinasjon og dermed behøver all denne kompetansen som jeg vet sitter hos studenter.
Mitt håp er at flere ser mulighetene det gir og samarbeide med studenter!

– Kort oppsummert – 

Det blir ikke nok plass eller tid til og dekke alt jeg har lyst til og si her ikveld så jeg skal prøve og oppsummere.

En utdannelse innen reiseliv er for deg som ønsker og oppleve mennesker fra forskjellige kulturer.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som har lyst til og besøke andre steder i verden.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som brenner for service.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som tror du kan trives med høyt tempo.
og sist men ikke minst
En utdannelse innen reiseliv gir deg garantert en allsidig vei ut i jobb og et løfte om en hverdag full av morro, spenning og gode utfordringer.

– Håper vi møtes ett sted der ute i reiselivs-jungelen! – 

HS.

2 thoughts on “Verden er din

 1. Hei!

  Et bra blogginnlegg som synliggjør mange av mulighetene man får ved å velge videregående opplæring og/eller høyere utdanning innen reiselivsbransjen! Takk også for at du trekker frem vår rekrutteringskampanje «Verden er din» som eksempel :)

  Hilsen Hilde Veum
  NHO Reiseliv
  http://www.verdenerdin.no

  • Takk for kommentaren Hilde!
   Det er så fantastisk mye man kan bli i denne bransjen og jeg håper at om vi er mange nok som snakker eller skriver om det, så vil rekrutteringen til bransjen øke både på videregående og høyere utdanning!
   Deres kampanje er et tiltak jeg er veldig enig i, så det skulle bare mangle at den ikke ble trukket frem.

   HS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>