Land of the Free(mium)

– The price is freemium! –

Freemium er et begrep som ofte krediteres venture kapitalisten Fred Wilson (Anderson, 2008a). Han er en ivrig bruker av sosiale medier og har tatt for seg dette fenomenet opptil flere ganger i sin blogg AVC – Musings of a VC in NYC . Men Wilson fikk hjelp av en trofast leser, Jarid Lukin, visepresidenten for e-handel i The Jones Group INC, med utarbeidelsen av selve begrepet (Wilson, 2010).

Termen beskriver en forretnings modell der man lar brukere av en tjeneste, enten basert på nett eller som lagret program, benytte seg av en «light» versjon av et program eller sky-tjeneste (Software as a Service / SaaS).

Når brukeren benytter seg av freemium-versjonen er det ofte funksjoner som ikke er tilgjengelige, eller store mengder reklame og dersom brukeren ønsker å benytte alle funksjoner, eller kvitte seg med reklamen, må man betale en viss sum i måneden eller året.
En typisk freemium tjeneste baserer seg derfor på «1-prosent-regelen». Det innebærer at den ene prosenten som betaler, gjør det for at den resterende 99% skal bruke tjenesten eller produktet kostnadsfritt. Denne ene prosenten er selvsagt i godt selskap av de som bruker tjenesten som markedsføringskanal.

Grunnen til at dette fungerer er den lave kostnaden det innebærer å tilby denne tjenesten til mange.
Et program, eller en SaaS er ofte kostbar i produksjon, men selve implementeringen hos brukeren koster ikke eierne stort, kostnaden vokser heller ikke i takt med antall brukere. Ser vi på tjenester som Flickr eller Skype, ser vi at den største gruppen av deres brukere er de som benytter gratisversjonen.

– Jeg som student har ingen behov for Flickr Premium og mulighetene for HD-kvalitet på mine opplastede filer, eller reklamefri browser. Derimot kan en bedrift behøve dette.

– På samme måte er det utrolig sjelden jeg behøver å gjennomføre en «conference-call» med flere personer samtidig over Skype, men internasjonale bedrifter kan bruke dette som en metode til å spare på telekostnader eller det at de slipper å ta turen til andre lands kontorer for å gjennomføre møter.

– Noe som passer for meg? – 

Så passer freemium for alle bedrifter som vil dele sitt innhold på nett? Ikke nødvendigvis, aviser har forsøkt å ta betalt for enkelte deler av sitt innhold på nett, eller for at du skal kunne se deres nett-tv innslag med bedre kvalitet, eller uten 30 sekunder med reklame først. Dessverre for dem benytter den gjennomsnittlige forbruker seg fremdeles av gratisversjonene.

Derimot har dette fungert for firmaer som: Spotify, Flickr, Google, Skype & Linkedin.com – Suksesshistorier der begrenset tilgang og reklame har fått en prosentandel av brukerne til å betale for innholdet og dermed skape gode overskudd for bedriftene.

Selv i varehandel fungerer dette for enkelte:
King Gillette delte i sin tid ut barberhøvlene gratis, men hadde god profitt på sine engangs barberblader. Dette gjentar ofte Gillette når de lanserer nye høvler og blader, til vanlig er deres forretningsmodell basert på det er relativt billig å kjøpe en høvel, men bladene har  stor profitt. (Anderson, 2008)

I boken FREE skriver Chris Anderson om dette caset, men også da gelé skulle lanseres i USA. Det var ingen direkte hit, men da de lagde gratis pamfletter som ble delt ut av selgere som gikk dør-til-dør ble salget noe helt annet. Merkevaren Jell-O står fremdeles i statene og er den dag idag en populær dessert i barneselskaper o.l. (Anderson, 2008b).

– Avsluttende – 

Freemium har kommet for å bli, tjenester på nett vil fortsette med lave kostnader knyttet til spredning og en god inntekt på de fullstendige versjonene. Jeg ser frem til å følge utviklingen av dette fenomenet og håper fler tilbydere kan benytte seg av dette. Tilbydere må bare huske på at det er brukerne som skal gjøres til en monoton masse, ikke innholdet. Det må engasjere og skape brukerglede som gjør at enkelte ønsker å betale for en fullversjon, mens de resterende 99% er mange nok til at annonsører finner akkurat dette tilbudet unikt nok til at de vil bruke sine markedsføringsbudsjett på akkurat her.

Håper Freemium nå er litt klarere for de som ikke kjente til det fra før og jeg setter STOR pris på alle tilbakemeldinger.

HS.

– Referanser –

Anderson, Chris, 2008a. Free! Why 0,00$ Is the future of business. WIRED Magazine
http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free?currentPage=all (Lesedato 31.01.12).

____________, 2008b. FREE – Excerpt. Scribd.com
http://www.scribd.com/doc/17142005/FREE-Excerpt-Chris-Anderson  (Lesedato 31.01.12

Freemium.org, 2009. What is Freemium?
http://www.freemium.org/what-is-freemium-2/ (Lesedato 31.01.12).

Levie, Aaron, 2011. When the prize is Free(mium). Technology Review by MIT
http://www.technologyreview.com/business/39223/?p1=BI (lesedato 31.01.12).

Wilson, Fred, 2006. My Favourite Business Model
http://www.avc.com/a_vc/2006/03/my_favorite_bus.html (lesedato 31.01.12).

Del eller dø?

– Del eller dø? –

I sammenheng med Strategi for Vekst ved Markedshøyskolen har vi fått utdelt en artikkel skrevet av Paul Boutin. Denne tar for seg Mark Zuckerbergs «Law of Online Sharing». Loven tilsier at for hvert år i all overskuelig fremtid vil mengden informasjon vi deler over nett vil dobles.  Denne loven er løst formet over Moores lov som i sin tid sa at for hvert annet år vil mengden databehandling mikroprosessorer kan behandle dobles, men prisen halveres. I motsetning til Zuckerberg har vi hatt nok tid til å analysere Moores lov og vi kan så langt gi han rett i sine antagelser.
Vil Zuckerbergs lov få den samme anerkjennelse?

Jeg tror mye av dette avhenger på hvor mye ”frictionless sharing” vi vil oppnå i vår bruk av sosiale medier. Slik deling er allerede satt i system gjennom samarbeidet til Spotify og Facebook, slik at enhver på din venneliste kan se hva du hører på. Du må manuelt slå av denne funksjonen i Spotify om du vil skjule dine ”guilty pleasures”.

– Dilemma? – 

Hvor mye vil vi egentlig dele? Hvor trekker vi grensen for hva som er greit?
Javel, det går fint at mine venner ser at jeg av og til setter på litt R Kelly, nyhetens interesse har lagt seg her og ingen kommenterer noe nevneverdig.

– Men hva med våre handlevaner? –

La oss si at VISA og Facebook hadde inngått en avtale…
Syns jeg det er greit at alle mine venner ser at jeg har kjøpt fire pils og en pizza, den lørdagen jeg sa at jeg skulle hjem til mine foreldre? – Eller omvendt?
Vil jeg at min mor ser at jeg kjøper det samme når jeg har sagt at jeg skal jobbe med hjemmeeksamen hele helgen?

Philip Kaplan startet en tjeneste som het Blippy. Den fungerte som en slags Twitterfeed, der dine kjøp ble lagt ut på nett.
Det fikk mye oppmerksomhet av pressen, men ble ingen hit. I mine øyne er det like greit.
Kaplan skal ha uttalt at  det vanskelige var ikke å få innholdet, men problemet lå i at andre ikke gadd å se på det, eller gi noen interaksjon (Boutin 2012).

Det er jo her store deler av verdien i sosiale medier ligger. Evnen til å dele med dine venner og at de deler videre.

”The company cannot automate caring—
the most important part of the feedback loop that has driven the social Web’s ascent” (Boutin 2012).

– Oppsummert – 

 Jeg tror friksjonsfri deling er en fin ting, så lenge det handler om relativt ufarlige ting, men brukerne vil nok motstå de store endringene. Vi godtar så langt at Apple og andre tilbydere vet hvor vi er, ved hjelp av GPS, find my friends osv.
Hvor går grensen? Det er vi nødt til å se an, men jeg vet at jeg flytter til G+ for godt om Facebook begynner å vise for mye av mine daglige gjøremål automatisk. Det er en viss grense for hva mine venner behøver å se. Jeg har et ganske bevisst bruk av sosiale medier, denne bevisstheten vil forhåpentligvis øke, ikke bare hos meg, men hos mange andre.

Om ikke annet for at vår feed eller timeline ikke skal bli nok et sted fylt til randen med spam…

HS.

HSMAI Prisene

– God ukeslutt!

Det er nå én uke siden HSMAI arrangerte Møtebørs og Prisfest her i Oslo. Det betyr også at det er på høy tid at jeg skriver litt om hvordan alt gikk for seg fra min side av arrangementene!

– Forord

Først av alt vil jeg si at det har vært en glede å være med som arrangør på dette, jeg har fått være med under juryering, forberedelser og gjennomføring av et flott arrangement som skal stimulere til god markedsføring gjennom å løfte frem og belønne nyskapende markedsarbeid. Dette har vært min første prisfest og jeg må si det har vært en bratt lærekurve i tiden foran. Det er vannvittig mange brikker som skal falle på plass og jeg må bare rette en STOR takk til resten av teamet ved HSMAI som lærer meg utrolig mye, mine medstudenter fra både BI og Markedshøyskolen som har jobbet både før, under og etter arrangementene for at alt skal gå knirkefritt, og ikke minst bransjen! Både de som har levert inn bidrag og juryen som har gjort en fantastisk jobb for å sile ut de beste av de beste!

– Møtebørsen

HSMAI Møtebørsen er et B2B event der utstillerne er: Hotell-, kjeder, enkeltstående og grupper, destinasjonsselskaper, property-management-selskaper, restaurantgrupper o.l. Møter kjøpere av deres tjenester, for vi har sterk tro på at ingenting slår kraften av et personlig møte. Dessverre har jeg ikke noe bedre bilde p.t. men dere får jo et visst inntrykk!

Iår holdt vi eventen i Sonja Hennie-salen på Plaza, og det var en godt fylt sal som tok imot våre gjester.
Jeg fikk mye positiv tilbakemeldinger både fra kjøpere og utstillere fra inn og utland, så dette er en event som virkelig har livets rett!

Når programmet på Møtebørsen var over, pakket vi raskt sammen og dro til kontoret for å komme oss i stand til Prisfesten, jeg tror ikke jeg har skiftet så fort siden førstegangstjenesten!

– HSMAI Prisene

Årets Prisfest ble arrangert på Ballroom, et selskapslokale i Oslo Sentrum. Ballroom er et utrolig kult lokale, der mye av stemningen ligger i søylegangene og deres bruk av belysning som stemningsskaper. Det var mange hundre gjester, både fra norsk reiseliv og innkjøpere som hadde deltatt på Møtebørsen. Stemningen var god og det var mange spente ansikter blant publikum.

I de 12 hovedkategoriene var det mange fornøyde vinnere og hederlig omtale gikk til både store & små bedrifter. Det var utrolig gøy å se gleden blant de som ble klappet opp på scenen. Norsk reiseliv har få muligheter til å feire seg selv, kolleger og konkurrenter, men denne kvelden gav en slik mulighet.

– Årets unge

Mine «favorittpriser» er jo de to kategoriene  «Årets Unge Hotelier» og «Årets Unge Leder i Reisebransjen».
Disse ble vunnet av henholdsvis Torbjørn Marthinussen: F&B Opertations Manager ved Radisson BLU Scandinavia og Simen Vinge: Markedsdirektør ved Comfort Hotels Nordic.

Se mer HER

– Årets reiselivsmarkedsfører

Hovedprisen «Ferdaprisen» ble vunnet av Scandic Hotels. Juryen trakk frem et helhetlig tankesett rundt fremtidstrender i arbeidet. Klar differensiering, målrettet markedssegmentering, god konseptutvikling og samkjørt kommunikasjon.

Full liste over alle vinnerne og hederlig omtale finnes HER

– Oppsummert

HSMAI Prisene er over for denne gang og jeg må nok en gang takke alle som var med og gjorde denne kvelden til et utrolig hyggelig arrangement. Det er ikke hver dag man kan hilse på så mange fra forskjellige deler av norsk reiseliv, kose seg med god mat, vin, musikk og danse med Reiselivssjefen i VIRKE.

Jeg gleder meg til neste gang vi kan vise oss som bransje, og hvem vet?
En dag kanskje jeg er så heldig at jeg står på scenen som en av vinnerne!

En ting er jeg sikker på, det er en fremtid for norsk reiseliv, vi kan ikke bli billigst, men vi kan bli best!

HS.

Essay – the Future of the Hotel Industry

Etter litt ettertanke og overraskende nok, noen som spurte, har jeg valgt å legge ut mitt essay fra konkurransen HSMAI kjørte i samarbeid med STR Global sommeren 2011. 

Håper den kan være til glede.. Ser at et par av mine «profetier» for viktige markeder støttes i artikler om reiselivets fremtid for tiden, det er ganske stas!

– The future of the hotel industry – 
 – What are the next top three markets and which new innovations will affect future product offerings? – 

1.0 Introduction

In this essay we will look at what might be the top three markets and the innovations that could be trendsetters in the hospitality industry.
However it is important to notice that several other markets and trends might emerge as new technology comes into our day to day life. The hospitality industry in general and hotel-industry especially, is an evolving industry, and to stay on top of our game we must have constant change. What is new today could be obsolete in 6 months and possibilities we could never think of 10 years ago, is fully incorporated now.

2.0 The top three markets

As the world-economy is changing, we see that markets change, with the last crisis still having its effect on Europe and the European Union, the hotel-industry must look outside of our continent.

Asia is emerging as a huge market, with several countries benefiting from years of the west outsourcing its factories and other services to states such as China, India and Taiwan.

2.0.1 China

Probably the most likely to come forth as top contributors to the industry, according to economywatch.com: Chinese GDP is expected to increase 11.79 percent in 2011 to US$ 6,422.28 Billion. Forecasts for 2015 predict China’s GDP to reach US$ 9,982.08 billion, growing 10-12 percent per year between 2010 and 2015 (economywatch.com. 2011). This means that more and more of the population will have the chance to travel and the hospitality-industry cannot afford to let this massive market slip

2.0.2 India

If we take a similar look at India’s economy, there is a large and growing middle class of more than 50 million Indians, according to traveldocs.com. This part of the Indian population has a disposable income, ranging from 200,000 to 1,000,000 rupees per year ($4,166-$20,833). Estimates are that this middle class will grow ten-fold by 2025 (traveldocs.com. 2010)
India also has an expected GDP growth rate of over 6.6% This means that though, not as large as the Chinese market, India will be one of the next large travelling nations.
(economywatch.com. 2011)

2.0.3 Russia

Last, but certainly not least, I would like to point out Russia. Once again, using economywatch.com, Russia’s GDP is reported to be US$ 2,218.76 Billion in 2010. This is the sixth largest economy in the world. 2011 performance is expected to further improve, with the IMF forecasting 4.34% growth to the GDP. (economywatch.com 2011)

As the hospitality-industry evolves in the next decade, I feel that we must tap into these three markets, focusing marketing into my top three, and several other Asian countries such as South Korea and Japan.

2.1 Segmentation.

Now that we have found our markets, we should try segmentation, to see who the industry should market our services against. I feel that the numbers speak to a large, young/middle-aged group, stretching from around 25-40 years of age, with higher education, and better income than what the generations before them has had.

I find it safe to say, that they travel to seek something completely different from their normal lives, and look to the west, and cities in Europe as their preferred destination.

3.0 Innovations to affect product offerings.

Looking at what some of the newest innovations has been lately, with cell-phone check in, fully automated  check-in stations at both airports and hotels, we can assume that the guest of the future wants a fast entry and exit of the hotel and would much rather enjoy the destination they have chosen, not the hotel.

3.1 Adapting use of cellphone to reward guests.

The possibility of using your cellphone as the key to your entire travel, from unlocking the hotel-room, payment in shops, check-in at both airlines and at hotels, and the ability to order and charge extra-services such as room service and wake-up-calls directly to your phone. I believe this is a trend that will increase in size and coverage, together with check-in-applications such as GoWalla or Foursquare, the hotels and hotel-chains can provide an excellent extra-service to their frequent guests as well as the “random” traveller who choose to check in with their cellphone.

The website mashable.com has listed 6 successful foursquare marketing campaigns, and listed among them is Starwood Hotels and their bonus-program “Starwood Preferred Guest”. Once a guest links his SPG and Foursquare accounts, he can earn 250 Starpoints when he checks in to a Starwood hotel with a confirmed reservation.

“There’s a strong loyalty connection for our guests, so we’re using social media and tools in an interesting way and bringing value to the guests and deepening our relationships with them,”

Alyssa Waxenberg, senior director of emerging platforms at Starwood Hotel
(mashable.com 2011).

3.2 Tripadvisor.com

Another trend we see is the ability for guests to log on to tripadvisor.com and share their photos and impressions after a stay at a certain hotel. This gives great insight for new travellers, but it also creates a place where hotels could, if not constantly updated, get horrible reviews without any means of defending themselves or at least apologize. It’s important that all hoteliers create profiles for their hotels or chains, so they can upload fresh images themselves and answer their customers online. Many guests find it easier to write a bad review on a site like tripadvisor.com than placing an email or phone call directly to the hotel. If the hotel is not on top of this, you might experience a loss of costumers directly linked to the reviews online.

4.0 Summary

Markets and trends shift as the economy changes and what is true today, is obsolete in very few years, but I hope that the forecast I have made in this essay is not totally off mark. What we can conclude with no matter what, is that the hotel-industry is forever changing, and needs to be on top of all trends emerging both online and in everyday-life. Most guests hope for cheaper accommodation, with the same amount of luxury as they are used too, and to make this happen we must find new ways of treating our guests with the same hospitality as they are used to, at the same time as we find new, faster, cheaper ways to maintain the hotel standards. No matter where we are headed, I am thrilled to be there for the ride.

5.0 Literature

http://www.economywatch.com/world_economy/china/
http://www.economywatch.com/world_economy/india/
http://www.economywatch.com/world_economy/russia/
http://mashable.com/2011/07/13/foursquare-marketing-campaigns/
http://www.traveldocs.com/in/economy.htm