Verdifull mingling – Går det virkelig an?

– God advent – 

Denne gang tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om et konsept jeg har sterk tro på,
et konsept som kanskje kan hjelpe med at enkelte barrièrer brytes ned og dermed skape større informasjonsflyt
og et enda bedre samarbeid innad i reiselivsbransjen.
Denne posten handler om:

– Business Travel Club –

Denne høsten har HSMAI inngått et samarbeid med Centaur Travel Group, og deres sitt konsept;
«the Business Travel Club» (BTC).

BTC er et arrangement som skal holdes annenhver måned på forskjellige barer, restauranter eller lignende lokaler, der formålet er utelukkende at deltagerne kan skape kontakter. BTC skal ikke være en plattform der man har stands,
salgsplakater eller lignende, men et tilbud som skal føles som en god avveksling fra de mer formelle møtene og store konferanser.


BTC er åpent for alle kjøpere og selgere av reiselivstjenester, med utgangspunkt i HSMAIs medlems-base og oversikt over kjøpere av reiselivstjenester. Håpet er jo at dette skal bli noe som virkelig sprer seg gjennom word of mouth og sosiale medier,  slik at enda fler ønsker og delta.

Målet er at de som deltar, skal møte andre med felles interesser og kunne skape kontakter som fører til vekst i egen og andres bedrifter. Dette er noe som jeg er sikker på at kommer til og gagne reiselivsbransjen i landet.

– Første treff –

Det er som nevnt HSMAI som arrangerer disse treffene i samarbeid med utesteder, importører, restauranter og andre samarbeidspartnere. Det første treffet var i Oslo den 24.11.På BAR – Bygdøy Allé og ble en meget god kveld

Det startet med et lite fagmøte med et foredrag av John Kjetil Wang-Hansen.
I 2005 etablerte han nettstedet ditt-lederskap.no, en informasjonsside om lederskap. Han er også fast skribent i ukeavisen Ledelse. Wang-Hansen er lidenskapelig opptatt av lederskap, og lever og underviser etter mottoet ”Alt står og faller på lederskapet”.

Deretter kom det en gjeng til som dessverre ikke hadde hatt mulighet til og delta på fagmøtet, men det stoppet oss ikke fra og ha noen trivelige timer, med godt selskap og Cristalino fra Fondberg i glasset, en middels fyldig cava, med ren frukt og frisk syre, som passet perfekt for en lett og hyggelig kveld.

Praten gikk lett og jeg så flere kort bli delt ut blant deltagerne, noe som tilsier at det ble knyttet nye kontakter.

 

 

– Avslutning –

Dette er et konsept som jeg håper vil spre seg utover, og jeg vet at vi i HSMAI skal jobbe for at dette kommer til mange andre byer i landet! Så hold øye med mailboksen, facebook og twitter der vi annonserer de neste treffene.

Tips: Neste møte blir med stor sannsynlighet i slutten av januar, litt avhengig av lokalet vi ønsker, foredragsholdere på fagmøtet i forkant osv. Så hold av siste torsdag i januar, vi kommer tilbake med mer!

– Med ønske om god adventstid –
//HS 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verden er din

– God aften –

Nok en gang et lite innlegg, jeg vet jeg går litt tilbake på mine egne tips der jeg sier at man ikke bare skal blogge jobb, men la sin menneskelighet skinne gjennom.

Men det er et par tanker som har kommet foran de personlige postene i det siste…
Av og til virker det som om det er lettere og skrive om jobb enn dagligdags uten at det blir nok en rosablogg, det er ikke min greie…

Derfor kommer nå et tema som har vært et irritasjonsmoment for meg og veldig mange andre studenter innen reiseliv.

– Hva skal du bli? – 

Dette er det evige spørsmålet som kommer hver gang jeg sier at jeg studerer reiseliv. «Men hva skal du bli?? Reiseleder?»

Digresjon: Hvorfor har forresten ingen begynt og trene hunder til og hjelpe reiseledere? Det må da være minst like vanskelig og lede en flokk turister som en flokk med sauer??? Der har vi kanskje en forretningsidé?!!

Ikke et vondt ord om reiseledere, de gjør en jobb veldig få klarer.

Men nei, det er ikke reiseleder jeg skal bli, mest fordi jeg har en følelse av at jeg kan gjøre sinnsykt mye gøy andre steder men også fordi jeg begynner og se at reiseliv i Norge innehar fantastiske muligheter og det er disse mulighetene jeg ønsker at jeg kan være med på! Jeg tror til og med at jeg har startet min del av reisen, sammen med reiselivs-landet Norge og alle de fantastiske folkene jeg vet finnes i bransjen! Så det blir nok ikke Kreta eller Mallorca på meg…

Jeg må ærlig talt si at jeg ikke vet 100% hva jeg skal bli, jeg vet mange steder jeg kunne tenke meg og være, jeg vet jeg MÅ være et sted der jeg møter mennesker, gjester & medarbeidere og jeg vet at jeg MÅ utfordres, for den dagen jeg ser på min arbeidsdag og gjesper av innholdet, da er det på høy tid med en endring i arbeidsomgivelser.

Mulighetene er uendelige men de syns ikke veldig godt.

 – Så hva KAN man bli? –

Det er her tittelen på denne posten kommer inn: «Verden er din».
Dette fantastiske slagordet, brukt av skaperne bak Scarface og de kloke hodene i NHO Reiseliv (uten videre sammenheng).
Tar du en utdannelse innen reiseliv får du, uavhengig av hvilken institusjon i Norge eller utlandet du velger en svært attraktiv og ikke minst allsidig utdannelse!

Personlig går jeg på Markedshøyskolen som har et veldig markedsførings-orientert studieløp, BI og UiS har jeg inntrykket av at har mer økonomifokusert løp, og andre institusjoner deler en av disse to kvalitetene, det er bare opp til deg hva du foretrekker, uansett kan jeg garantere deg at du ikke blir «sittende fast» i en bransje resten av livet mot din vilje. Det vil alltid finnes muligheter til endring.

– Men hva kan jeg bli? – 

Mange stiller seg nok dette spørsmålet og da svarer jeg til meg selv og dere at reiseliv er en såpass allsidig bransje at det handler ikke lenger om HVA, men HVOR du kan bli noe: Hotell, restaurant, cruise, fly, event, destinasjonsutvikling, reisebyrå, organisasjon, stat – Arbeidsgiverne er mange, det gjelder bare og ikke tro du blir satt rett i sjefsstolen etter dag én og glem 8-16 type dager… Men som gammal kokk kan jeg jo si som de sa til meg da jeg var lærling: 8-16 er for pyser!

En utdannelse innen reiseliv åpner alle dører, men stenger ingen!

– Re-branding av reiselivet –

Jeg tror reiselivet som bransje må styrke sin posisjon hos elever og studenter der ute. Det er ganske tydelig at noe ikke fungerer, og uten at jeg skal si at jeg har svaret, for det har jeg virkelig ikke, så er det tydelig for meg at entusiasmen mangler fra de som er ute i arbeidslivet alt. Er det virkelig så uinteressant og møte studenter?

Jeg hører også skumle rykter, visstnok daler rekrutteringen til mange yrker innen reiseliv, dette er bekymringsverdig og jeg tror mye av det har med gamle stereotyper og gjøre.

«De som studerer reiseliv kan bare bli reiseledere». «Du har ingen fremtid i hotellbransjen». 

Men joda, du kan bli så mangt, så mange forskjellige plasser og hotellbransjen har en fantastisk fremtid for alle som ønsker den!

Mitt håp er at yrkesfag på VGS skal komme seg ut av det og være stemplet som noe for de som ikke kan noe bedre.
Mitt håp er at  reiseliv blir et prestisjefag.
Mitt håp er at landet vårt utvikler seg som destinasjon og dermed behøver all denne kompetansen som jeg vet sitter hos studenter.
Mitt håp er at flere ser mulighetene det gir og samarbeide med studenter!

– Kort oppsummert – 

Det blir ikke nok plass eller tid til og dekke alt jeg har lyst til og si her ikveld så jeg skal prøve og oppsummere.

En utdannelse innen reiseliv er for deg som ønsker og oppleve mennesker fra forskjellige kulturer.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som har lyst til og besøke andre steder i verden.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som brenner for service.
En utdannelse innen reiseliv er for deg som tror du kan trives med høyt tempo.
og sist men ikke minst
En utdannelse innen reiseliv gir deg garantert en allsidig vei ut i jobb og et løfte om en hverdag full av morro, spenning og gode utfordringer.

– Håper vi møtes ett sted der ute i reiselivs-jungelen! – 

HS.

Hotellers tilstedeværelse på Sosiale Medier – En pekefinger

Har kikket litt mer på Euromonitor og deres «World Travel Market Global Trends Report» som dere får lett innblikk i her: http://tinyurl.com/bwm85f3

Denne gangen falt øynene på emnet:

– Global Village: Social Media- 

«In 2011, social media was at the frontline of tourism marketing activity, leveraging offline events to engage online audiences. Social media encompasses loyalty programmes, bookings, concierge and customer service and the aim is to capitalise on its power and friends/followers’ influence to drive bookings and build loyalty. Hotels are rethinking their marketing strategies to reach online audiences in a more personalised and intimate way.Uncertainty, however, remains about how to determine return on investment».

– Først og fremst-

Jeg la aller først merke til den siste setningen om hvor usikkert det er og bestemme return on investment (roi).
Men jeg tror det er viktigere for hoteller og tenke på konsekvensene om de ikke tar tak i sin online-marketing strategi.

– Eksempel – 

Jeg valgte og gå inn på TripAdvisor.com, søkte på Oslo, Norway og valgte et hotell på måfå, kun på grunnlag av at det lå ca midt på skalaen av de 81 rangerte hotellene i oslo. Dette er et av Oslos større businesshoteller, og de har i overkant av 540 omtaler og en total score på 3,5 av 5 (Jeg velger ikke og nevne navn på hotellet da denne bloggen ikke er ute etter og sverte noen – Dette er kun ment som eksempel).

Av disse omtalene, finner jeg ikke ett eneste svar fra noen i hotellets ledelse, hverken på gode, dårlige, eller forferdelige anmeldelser.
I min lille undersøkelse fant jeg ut at 7 av de 10 første anmeldelsene sa at rommene var det største problemet. Dårlig vedlikehold og/eller utdatert innredning.

Jeg har selv vært på hotellet flere ganger i forbindelse med diverse konferanser, uten at jeg har bodd der selv, men har hørt fra andre konferansegjester at dette er et problem, men at de har pusset opp enkelte etasjer. Så JEG vet at de jobber med saken, men det gjør jo ikke de gjestene som har klagd på TripAdvisor…

Når hotellet er fra en så stor kjede som det er, burde det ikke være noe problem og finne en som kan ta ansvaret for denne tilbakemeldingen. Om ikke annet for at de kunne formidlet det faktum at de jobber med oppussingen av rommene.
Om dette ikke vil sette igang frykter jeg at hotellets omdømme kan påvirkes betraktelig.

– Oppsummert – 

Tilbakemeldinger er ubestridelig et viktig verktøy for at alle servicetilbydere skal kunne utvikle sine tjenester og enklere komme i dialog med sine kunder. Det er også en økende trend at kunder/gjester ikke sender sin tilbakemelding til hotellet i første omgang, men heller tar i bruk sosiale medier som Facebook og TripAdvisor. Om hotellene ønsker og holde tritt med denne utviklingen er det helt soleklart for meg at de må sette en person til dette arbeidet, som sammen med ledergruppen kan gå gjennom månedens beste og verste anmeldelser. Hva ble gjort, kan noe endres ved hotellets fasiliteter eller personale, burde gjesten tilbys en erstatning av noe slag?

En besvart anmeldelse er bedre enn en ubesvart, det styrker hotellets seriøsitet og igjen styrke omdømme.

Kjære hotellansatte, sjefer, mellomledere, fast og deltidsansatte, husk deres online omdømme og ikke tro at dersom dere ikke får mange klager innsendt pr. sneglepost, telefon eller epost, at ikke det klages på dere. Enkelte klager er urimelige, ja, men de som er berettiget som bør gis denne ekstra lille oppmerksomheten.

Jeg håper jeg aldri vil se et norsk hotell stå med ubesvarte anmeldelser på TripAdvisor eller lignende i fremtiden, en ting er sikkert, havner jeg i hotelledelse noengang, så er det en av mine absolutte prioriteringer. Det tar tross alt 3 minutter og svare på en henvendelse og med de digitale hjelpemidlene som finnes nå og samler alt som blir sagt om ditt hotell eller destinasjon på en plattform, så burde det ikke være noen problemer.

– Med ønske om en god uke videre – 

HS.

Norge – Luksus uten skyldfølelse?

– God aften.

Forrige innlegg handlet jo om Reiselivsdagen med HSMAI, der jeg la ut bilder og litt tekst iløpet av dagen.
Det var en givende dag, med utrolig mye input og jeg er meget glad for all tilbakemelding vi har fått på denne dagen. Det var utrolig mye positivt og dagen scoret meget høyt blant våre respondenter. En ting jeg kan si, er at når et arrangement er såpass godt mottatt, da blir ihvertfall jeg gira på og gjøre tilbudet enda bedre for våre medlemmer!

Uansett, det var reklamen..

– Nå over til dagens tema!

Euromonitor International slapp denne uken deres «2011 World Travel Market Global Trends Report» under World Travel Market i London og gjennom den ørlille innsikten gitt via Tourism-Review.com har jeg gjort meg enkelte tanker om deres syn på Europeisk reiseliv.

– Europe: Luxury without Guilt

«After the global economic crisis, a new kind of luxury tourism is emerging in Europe – more authentic and ethical. Luxury customers now choose providers offering responsible holidays and trips respectful of the environment. Having given something back, consumers can happily enjoy a luxury break guilt-free. European travel retailers are expected to place greater emphasis on helping local areas, offering, encounters with local craftsmen, musicians and communities» (Euromintor Int, 2011).

– Sett med Norske øyne 

Jeg har tenkt litt på hva dette har og si for Norsk reiseliv, og jeg innser at med min begrensede erfaring vil det ikke overstige mer enn synsing, så jeg skal gjøre det så kort og godt jeg kan.

Kanskje en students synspunkt ikke er så verst?

I Norge er vi etterhvert smertelig klar over vår utfordring sett med reiselivsøyne.
Med en sterk krone, høy prisvekst og generelt høy levestandard, er vi et høykostland for turister, noe som kan føre til at vi mister mange muligheter. MEN, for og ta noe Terje Devold fra 62` Nord sa under deres «Sunnmørskveld» her i Oslo:
Norge ER et dyrt land, det er ikke vits i og satse på lavkost-turisme, sats på luksus!
(Merk at dette er en stund siden, så det er IKKE direkte sitat, men jeg bet meg merke i det og er meget enig!)

Devold fortsatte under sin presentasjon og vise oss fantastiske bilder fra Sunnmørs-regionen, og sa det at et slikt luksus-tilbud måtte gjøres 110% Det er ingen grunn til og gjøre noe halvveis når man skal ta gode penger for det!

I 62` Nord har de også sterkt fokus på det at de skal bruke tid og energi på og samle inn de beste lokale leverandørene, sjømat og lokal håndkraft er brakt frem i lyset, samt at gründer-ånden i området skal applauderes og løftes frem.

Personlig ble jeg meget imponert, men stilte meg samtidig litt undrende, er dette fremtiden for oss i Norge? Er det fremtiden for Europa?

Euromonitor Int. Mener tydeligvis det!

Akkurat Euromonitors punkt med og ha respekt for (lokal)miljøet er jeg litt usikker på hvordan passer inn i Devold og 62` Nords strategi, da de bruker en del helikoptertransport ut til øyer, samt båter med sterke motorer til «sjørafting». Men de lokale råvarene og bedriftene plukkes opp i lyset.

Sunnmørsregionen er ett av flere eksempler på hvordan Norsk reiseliv kommer seg opp i lyset med gode lokale tilbydere.
Dette er en ånd som burde stimuleres enda høyere fra den Norske stats side om jeg får tale helt fritt!
Det er derfor jeg ser frem til Innspillskonferansen om revidert reiselivsstrategi der jeg håper jeg kan få svar på mine tanker og spørsmål.
Jeg må i den grad ærlig innrømme at jeg ikke har gjort all hjemmeleksen til denne konferansen enda, og må lese meg enda litt mer opp på selve strategien og de forskjellige organisasjoners standpunkt til denne, men jeg gleder meg like fullt!

Ja til økt reiselivssatsing!
Ja til økt fokus på lokale råvarer og produkter!
Ja til økt fokus på etikk!
Ja til økt fokus på lokalmiljøet! 

– Jeg håper

Mitt håp er at flere vil følge, om ikke med egne helikoptre og sjørafting, så ikke tenk at Norge skal være billigst, men vi skal være best!
Norsk reiseliv er en fantastisk ressurs for landet og en bransje med uendelige muligheter!
Ny kompetanse vokser frem, det er jeg overbevist om, og om bransjen vil, så VET jeg at studentene vil møte dere!
Ta kontakt for  og høre hvordan du som bedrift, eller student kan komme hakket nærmere hverandre.

– PS.

Til slutt vil jeg bringe frem en annen aktør:

Destinasjon Røros  vinner av «Best Destination» i #WTM Responsible Tourism Awards!

«This former mining-town in Norway may have been named a UNESCO World Heritage Site in 1980, but it’s been preserving traditions as a tourist destination for over 85 years. Attracting over one million visitors each year, the town of just 3700 inhabitants maintains its sense of place through a ‘local knowledge’ programme run for over 90 businesses, local food safaris and much more»
(Responsible Travel, 2011).

En fantastisk glede og se at en Norsk destinasjon som har brakt frem så mange av de fantastiske råvarene jeg har elsket og jobbe med i min tid som kokk ved Kolonihagen Frogner, økologisk, såklart!

– Ta vare på mulighetene –
HS.